‘Leren om goed voor mezelf te zorgen’

Kort verhaal

Drie jaar geleden maakte Melvin Walraven (27) de stap naar zelfstandig wonen. Tot die tijd woonde hij bij zijn ouders in Vlissingen. “Ik heb twee jaar in een appartement in de Hendrikstraat gewoond. Toen ik voldoende zelfstandig was, ben ik verhuisd naar de Flessenstraat. Ik woon nu vrijwel volledig zelfstandig. De begeleiding houdt een oogje in het zeil. En ook voor de warme maaltijd doe ik nog een beroep op ze.”

In de Hendrik- en Flessenstraat in Vlissingen wonen in totaal vijftien mensen. De meesten hebben een licht verstandelijke beperking. Ieder heeft een eigen appartement. Deze liggen rondom een centrale woning. Daar kunnen ze onder andere samen eten. In de Hendrikstraat is  sprake van 24-uurs zorg. In dit leerhuis wonen jonge mensen in de groei naar volwassenheid. In de Flessenstraat is de begeleiding alleen in de namiddag en avond aanwezig.

Dik tevreden
Melvin is dik tevreden met zijn woning en woonsituatie. Zijn appartement op de begane grond heeft alles wat je als alleenstaande nodig hebt. Woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en een grote televisie. Melvin houdt van gamen en Netflix. “Als ik de volgende dag moet werken, stop ik op tijd. Is dat niet het geval dan kan ik wel eens heel lang doorgaan”, lacht hij. Werken doet hij op de kinderboerderij in Middelburg. “Ik doe van alles daar. Ik ben een echt manusje-van-alles. De beesten voeren, vrijwilligers en stagiaires helpen en klussen. Ik ben vaak best laat terug thuis van mijn werk. Meestal hebben de anderen dan al gegeten. Maar er staat altijd nog iets voor mij. Dat warmt de begeleiding dan even voor me op.”

“Dan is het toch wel erg fijn als iemand tegen je zegt dat je je bed in moet duiken.”
Melvin Walraven

Ziek
Melvin heeft in de afgelopen periode al veel geleerd. Koken bijvoorbeeld kan hij inmiddels stukken beter. Maar er zijn ook nog zaken die hij moet leren. “Schoonmaken doe ik bijna nooit. Maar dat komt ook door mijn moeder. Als zij hier is, gaat ze gelijk voor me aan de slag. Ik vind wel dat ik moet leren om het zelf te gaan doen. Verder moet ik nog leren om goed voor mezelf te zorgen. Ik ben nogal geneigd om door te gaan. Ook als ik ziek ben bijvoorbeeld. Dan is het toch wel erg fijn als iemand tegen je zegt dat je je bed in moet duiken. Bovendien komen ze dan af en toe kijken. Dat is echt wel fijn.”