‘Eten doen we altijd samen’

Kort verhaal

Op de hoek Beukenstraat – Populierenstraat in Goes biedt Gors huisvesting aan senioren met een verstandelijke beperking. Ze wonen hier zelfstandig. Met de ondersteuning die ze nodig hebben. Ria Rombaut (66) en Kees Ringelberg (73) wonen er met veel plezier. Naast elkaar, natuurlijk. Ze hebben immers al ruim twintig jaar een relatie.

Kees en Ria wonen op de eerste verdieping. Ze hebben allebei een appartement met een woonkamer en open keuken, een slaapkamer en een badkamer/WC. Naast ondersteuning bij de dagelijkse verzorging, is de begeleiding gericht op het creëren van veiligheid en sfeer. Zo kunnen de bewoners samen koffiedrinken, samen eten en deelnemen aan activiteiten. Ook kunnen ze hulp krijgen bij de afwikkeling van hun post, de administratie en geldzaken. De jongste bewoner van het appartementencomplex is 43 jaar. “We wonen hier nu bijna een jaar. Hiervoor woonden we in de Olmenstraat. Die woningen zijn verkocht. Het was best een overgang. Zeker Ria moest erg wennen.

““We wonen hier prima. Als het even kan, gaan we hier niet meer weg.””
Ria Rombaut en Kees Ringelberg

Dagelijkse bezigheden
Voor Kees en Ria is de dagelijkse ondersteuning niet altijd nodig. Ze hebben elkaar. “We halen ons eten bijvoorbeeld op in de keuken. We vinden het fijn om samen te eten. Dat doen we in ons eigen appartement.” Maar natuurlijk zijn ze geen hele dagen samen. Daarvoor is eenvoudigweg geen tijd. Ria werkt immers nog vier dagen per week bij De Betho. “Ik word ’s ochtends met een bus opgehaald en word ’s middags met de taxi thuisgebracht. Het werk dat ik doe is inpakken en zakjes stickeren.”

Fietsen en puzzelen
Kees brengt veel tijd op zijn kamer door. “Ik ben natuurlijk gepensioneerd. Ik punnik graag en kijk graag televisie. Of DVD’s, bijvoorbeeld van Swiebertje en Bassie & Adriaan.” Verder pakt Kees regelmatig zijn fiets. “Ria kan eigenlijk niet zonder begeleiding naar buiten. Daarom ga ik soms alleen.” Ria zelf geniet volop van muziek en ze vindt het heerlijk om legpuzzels te maken.

Zelfstandig
Natuurlijk hebben Kees en Ria contacten met de andere bewoners. Zeker met de mensen van de eerste verdieping. Verder leven ze heerlijk hun eigen leven. Familie woont in de buurt en kan makkelijk op bezoek komen. Hebben ze boodschappen nodig, dan kunnen ze in de winkel beneden terecht. “We wonen hier prima. Als het even kan, gaan we hier niet meer weg.”