‘Zij is mijn reddende engel’

Kort verhaal

Jet van Gorsel werkt als thuisbegeleider voor volwassenen. De thuisbegeleiding van Gors is voor iedereen die zich in een kwetsbare situatie bevindt en extra ondersteuning nodig heeft. Tijdelijk of structureel. “We begeleiden en ondersteunen volwassen met (niet-aangeboren) hersenletsel, volwassenen met een beperking en volwassenen met psychosociale problemen.”

De ondersteuning is zowel praktisch als psychosociaal van aard. “Alles wat we doen is erop gericht de zelfredzaamheid te stimuleren. Eigen regie staat daarbij voorop.”

Beeldbellen
Madzy Roodzand uit Goes krijgt sinds een jaar thuisbegeleiding van Gors. Ze stond vol in het leven, met een dochter, een drukke baan, vrienden en hobby’s. Door het ontstaan van niet-aangeboren hersenletsel (NAH), is haar leven in één klap volledig veranderd. Van alles kunnen en willen, is nu iedere prikkel voor haar te veel. Daardoor raakt ze de zin in het leven kwijt en is haar wereld heel klein geworden. Sinds een jaar komen Jet en haar collega’s vier dagen per week bij Madzy op bezoek. “Jet is echt mijn reddende engel. Het is heel simpel: doordat zij er is, voelt alles iets minder uitzichtloos. Ik heb geen behoefte aan mensen om mij heen, maar naar haar bezoek kijk ik uit. Ik kan met haar praten en mijn gevoelens uiten. Ze begrijpt me. Dat helpt me echt door de dag.” Op zaterdag en zondag wordt Madzy gebeld door medewerkers van de Beukenstraat. “Ik heb hiervoor van Gors een iPad gekregen. Daarmee kan ik beeldbellen. De gesprekjes duren een kwartier, maar zijn voor mij heel belangrijk.”

Brede dienstverlening
Jet benadrukt dat thuisbegeleiding voor iedereen anders is. “We brengen vooraf goed in kaart waarbij mensen ondersteuning nodig hebben. Onze insteek is: samen doen waar nodig en zelf oppakken waar mogelijk. Dat betekent ook dat onze hulp heel divers is; van een luisterend oor tot hulp bij het aanvragen van hulpmiddelen of een uitkering.” Voor Madzy maken vooral de gesprekken een verschil. “Er zijn tal van mensen die je met de beste bedoelingen van alles adviseren. Daar kan ik niets mee. Ze weten niet hoe ik me voel. Van Jet neem ik wel adviezen aan. Zo adviseerde ze me om op vakantie te gaan naar Tenerife. Ik was vroeger gek op vakanties, maar heb door mijn depressie al tot twee maal toe geannuleerd. Nu ga ik het proberen. En mocht er écht iets zijn, dan kan ik altijd bellen.”