‘Je leert om je mening te geven’

Kort verhaal

Gors heeft een uitgebreid cursusaanbod waarvan zowel cliënten van Gors gebruik maken, als cliënten en organisaties buiten Gors. Barbara Meulman en haar collega’s van Leren & Ontwikkeling ontwikkelen de cursussen meestal zelf en steeds op maat, aangepast aan de leervragen van de nieuwe cursusgroep.  Ellie Menheere heeft al een aantal cursussen gevolgd. “Ik vind het goed dat Gors cursussen aanbiedt.”

De cursussen van Gors hebben betrekking op werken, wonen, persoonlijke ontwikkeling en meedoen in de maatschappij. “Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan klanten helpen, opkomen voor jezelf, werken met een iPad of een netwerkcursus”, legt Barbara uit. “De cursussen verzorgen we òf op locatie òf de cliënten komen naar ons. Bijvoorbeeld ’s avonds naar het centraal kantoor in Goes. Ook bij Brugzicht in Zierikzee en bij Kek in Vlissingen worden ‘s avonds wel eens cursussen verzorgd.”

Cursussen cliëntenraad
Ellie is enthousiast over de cursussen die ze gevolgd heeft. Omdat zij bij woonlocatie Valckeslotlaan in Goes in de cliëntenraad zit, heeft ze de cursussen ‘Vergaderen en medezeggenschap’ en ‘Rechten van de cliënt’ gevolgd. “Ik heb geleerd dat je gewoon kunt zeggen wat je vindt. Maar dat je er wel op moeten letten hóe je iets zegt. We hebben ook gesproken over het contact met de andere bewoners. Het is voor de cliëntenraad belangrijk dat we de mening van alle bewoners horen en op een duidelijke manier praten en schrijven.”

Lekker in je vel
Recent heeft Ellie de cursus ‘Lekker in je vel’ gedaan. In deze cursus wordt onder andere gewerkt aan zelfvertrouwen en positief denken. “We keken af en toe film. Bijvoorbeeld met het onderwerp dat je moet kijken naar wat je wél kunt. De tekenfilm van Kikker maakte dat heel goed duidelijk. We kregen na iedere cursusavond opdrachten mee om thuis te doen. Zo moest je bijvoorbeeld iedere dag iets positiefs over jezelf schrijven. Ik deed dat alleen of met behulp van de begeleiding. Toen de cursus klaar was, mocht iedereen iets meenemen dat je talent verbeeldde. Ik heb een 3D puzzel meegenomen van een piramide. Die vond iedereen heel mooi.”

Voel je fit
Wat Ellie betreft stopt het hier nog niet. Zij staat inmiddels al ingeschreven voor de volgende cursus, namelijk ‘Voel je fit’. “Ik kreeg het advies van de begeleiding, maar ik vind het zelf ook wel leuk. De lijn, het lijkt wel alsof alleen wij vrouwen ons daar druk over maken.”