‘Niet teveel rekenen, maar je hart laten spreken’

Normaal verhaal

“Sinds Anthonie bij ons werkt, hebben we meer plezier. Zijn enthousiasme ‘matcht’ met ons bedrijf. We lachen meer en zijn ons meer bewust van wat we van hem en van elkaar vragen. Even een lagere versnelling werkt verademend. Voor iedereen.”

Sam Louwerse, operations manager bij Coremans BV, is blij maar ook trots op de succesvolle plaatsing van Anthonie Speelziek (30) bij zijn metaalbedrijf. Anthonie heeft inmiddels een vast dienstverband op zak. En dat terwijl Anthonie ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’ heeft.  Samen met zijn jobcoach Jaap Eekhout van Reïntegratie Zeeland solliciteerde hij bij Coremans.

Sollicitatie
“Ik werkte hiervoor twaalf jaar bij een autowasserij. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Magazijn en transport sprak me wel aan, maar ik kende Coremans niet en wist niets van de metaalindustrie. Het gesprek ging goed. Ik had me goed voorbereid”, vertelt Anthonie enthousiast. Sam beaamt dit. “Anthonie  had allerlei vragen vooraf bedacht. Daarmee maakte hij een goede indruk. Toch vond ik het moeilijk om in te schatten of hij binnen ons team zou passen. En de werkzaamheden aan zou kunnen. Het is toch anders dan een regulier sollicitatiegesprek. Daarom was het fijn dat Jaap deze sollicitatie begeleidde.”

Kans bieden
Dat Sam Anthonie  een kans wilde bieden, vloeide voort uit zijn betrokkenheid bij de maatschappij. “Het was in een periode dat ik van een aantal collega-ondernemers positieve verhalen hoorde over dergelijke plaatsingen. Verder kwam de Participatiewet in beeld. Ik vond het eigenlijk niet meer dan normaal om ook mensen als Anthonie een kans te bieden op een volwaardige baan. Daarvoor moet je als ondernemer niet te veel rekenen, maar vooral je hart laten spreken.”

“Iedereen houdt rekening met Anthonie. Sterker nog, hij wordt het meest enthousiast begroet van ons allemaal als hij de kantine binnen stapt.”
Sam Louwerse

Cursus
De start van Anthonie heeft Sam vooraf aangekondigd bij de 45 medewerkers. “Ik wilde dit doen en ik wilde er een succes van maken. Het was belangrijk om iedereen daarbij te betrekken. En dat is gelukt. Iedereen houdt rekening met Anthonie. Sterker nog, hij wordt het meest enthousiast begroet van ons allemaal als hij de kantine binnen stapt.” Anthonie zelf is helemaal in zijn nopjes met zijn baan. “Het is heel afwisselend. De helft van de tijd werk ik in het magazijn. In de rest van de rijd ik met de bus om onderdelen op het halen of weg te brengen. Soms naar het zusterbedrijf in Doetinchem en in de rest van Nederland. Om het metaal goed te kunnen zagen, heb ik een cursus meten en weten gevolgd bij Arduin. Ook dat heb ik nu onder de knie.”