Innovatie, groei en samenwerking

De ouderenzorg staat voor een flinke uitdaging in de komende jaren. Onze cliënt staat centraal binnen ons thema ‘Uw leven, Samen zorgen’. Deze belofte maken we waar, maar zijn ons tegelijkertijd bewust van de uitdagende toekomst. En die uitdaging pakken we met beide handen aan met een heldere koers voor de komende vier jaren.

De cijfers liegen er niet om. Er komen steeds meer ouderen. Het aantal 65-plussers stijgt de komende twintig jaar met 55% tot bijna 5 miljoen, het aantal 90-plussers stijgt met zo’n 200% tot 340 duizend. De ouderen hebben steeds complexere zorgvragen. Naar verwachting zijn er in 2040 ruim 300.000 mensen met dementie en zo’n 5,5 miljoen mensen zullen tegen die tijd meerdere chronische ziekten hebben. Het aantal medewerkers in de zorg kan de groeiende zorgvraag niet bijhouden. We moeten dus steeds meer zorg leveren met steeds minder mensen. Dit vraagt om een heldere koers, met focus op innovatie, groei en samenwerking.

Zorgstroom blijft vasthouden aan haar visie en kernwaarden. We zijn een brede VVT-zorgaanbieder op Walcheren en werken vanuit de visie op positieve gezondheid, samengevat in onze slogan ‘Uw leven, Samen zorgen’. De kern van de zorgactiviteiten van Zorgstroom bestaan uit palliatieve zorg, wonen en zorg, dagbesteding, wijkverpleging en huishoudelijke hulp en huishoudelijk zorg. Deze kern maakt het mogelijk om onze maatschappelijke opdracht, vanuit onze visie inhoud te blijven geven.

Zorgstroom legt met de realisatie van voorliggend strategisch plan een goede basis voor de toekomst. De RvB kijkt met vertrouwen en enthousiasme uit naar de komende vier jaar.

Innovatie

Naast personeelswerving en behoud gaat Zorgstroom zich meer focussen op anders werken en innovatie om de zorg ook in de toekomst toegankelijk te houden.

Zorg wordt anders ingericht waarbij volop wordt ingezet op preventie en (technologische) hulpmiddelen bij het verlenen van zorg. Het is nooit een vervanging van de zorg, maar wel degelijk een aanvulling waardoor we met minder mensen, meer kwalitatieve zorg kunnen bieden. We moeten naar het uitgangspunt ‘digitaal, tenzij…’. In de komende vier jaar rollen we op grote schaal domotica uit op onze woonzorglocaties. Ook binnen de ondersteunende processen wordt er verder geautomatiseerd.

Een mooi voorbeeld van innovatie is de inzet van Medido, een medicijndispenser dat automatisch op bepaalde tijdstippen medicijnen afgeeft. Onze collega’s in de thuiszorg maken al graag gebruik van de Medido.

Groei

De budgetten in de zorg worden steeds krapper en de marges kleiner. Tegelijkertijd is het nodig om voldoende rendement te realiseren om te kunnen blijven investeren in de toekomst. Daar is een rendementspercentage van minimaal 2% voor nodig. Het rendement zal voornamelijk vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) komen. In 2026 loopt de huurtermijn van verpleegcentrum Buitenrust af. Dit gebouw voldoet niet meer aan onze huidige visie op zorg, waardoor de huurtermijn niet wordt verlengd. Om financieel duurzaam gezond te blijven, is groei in Wlz omzet noodzakelijk. Daarom realiseert Zorgstroom twee nieuwbouwprojecten in Middelburg. De meerjarenprognose 2020-2030 laat zien dat het jaarlijkse rendement vanaf het realiseren van de twee projecten structureel boven de 2% ligt.

Aan de Ravensteijnweg wordt een voormalig schoolgebouw gekocht en omgebouwd tot woonzorgcentrum en nieuw hoofdkantoor van Zorgstroom. Locatie Buitenrust en de Breestraat verhuist naar deze nieuwe locatie. Het huidige hoofdkantoor aan de Breestraat wordt verkocht na oplevering van de Ravensteijnweg.

Het project aan de Churchilllaan wordt in samenwerking met Woongoed gerealiseerd. Zorgstroom ontwikkelt hier een verblijfslocatie en Woongoed appartementen, waar Zorgstroom de benodigde zorg levert.

Bovendien wordt locatie Nieuw-Sandenburgh verbouwd naar een volwaardig verpleeghuis, zodat zorg met behandeling beter mogelijk is.

Met bovenstaande woonzorglocaties groeit het aantal plaatsen voor verpleeghuiszorg, tijdelijk verblijf en Volledig Pakket Thuis (VPT) flink. Hiermee realiseert Zorgstroom groei en een verschuiving in de omzetmix. Het aandeel Wlz omzet wordt dominanter bij een min of meer gelijkblijvende omzet in de Wmo en de Zvw. Het financieel rendement zal daarmee na 2026 toenemen en duurzaam boven de 2% uit komen.

Samenwerking

Om de ambities in de komende jaren waar te maken wordt actief gezocht naar en gewerkt aan samenwerking. Dit doen we in verschillende netwerkverbanden in de Zeeuwse regio, zoals de Zeeuwse Zorg Coalitie, Kerngezond Vlissingen en de Zeeuwse Verbinding. De lijntjes binnen de VVT in Zeeland zijn kort, maar er wordt ook geparticipeerd in zorgketens gericht op de juiste zorg op de juiste plaats. Met name huisartsen en het ziekenhuis zijn daarin belangrijke partners.

Zorgstroom is, met de voorliggende strategie, goed in staat om zelfstandig de toekomst tegemoet te gaan. Echter blijft de organisatie ook in zekere mate kwetsbaar en de uitdagingen in de sector zijn omvangrijk. Voor de langere termijn continuïteit wordt een eventuele intensievere samenwerking met andere zorgorganisaties, gericht op de voordelen van schaalvergroting, dan ook niet uitgesloten. Schaalvergroting kan de kans om onze ambities waar te maken vergroten en kan de kwetsbaarheid beperken. Bij voordelen van schaalvergroting kan gedacht worden aan meer innovatieve slagkracht, een meer aantrekkelijke werkgever voor behoud en werving van personeel, financiële duurzaamheid en een betere beheersing van de druk op de overhead.

Personeel

Er heerst een enorme krapte op de arbeidsmarkt en dat zal vooralsnog niet minder worden. Nieuwe medewerkers werven blijft ook de komende jaren speerpunt, maar is niet voldoende om de groeiende personele behoefte in te vullen. Zorgstroom zet in op het opleiden van nieuwe collega’s en wil zij-instromers enthousiast maken om in de zorg te komen werken. Daarnaast is het belangrijk om bestaande medewerkers van Zorgstroom te binden en boeien, hen gezond en inzetbaar te houden.

Helaas zal dit niet voldoende personeel opleveren om aan de zorgvraag te voldoen. Daarom steekt Zorgstroom in op innovatie, technologie en anders werken. Denk hierbij aan hulpmiddelen, voorkomen van zorg, vergroten zelfredzaamheid cliënten, taakgericht werken en grotere contracten.

Vanuit strategische personeelsplanning krijgt het personeelsbeleid in de komende beleidsperiode nadrukkelijk aandacht en invulling. De speerpunten betreffen werving en selectie, binden en boeien, vitaliteit. De besturingsfilosofie blijft gebaseerd op zelforganisatie, wel zal er herijking plaatsvinden zodat het blijft passen bij het huidige werkklimaat, de personele krapte en bijdraagt aan het werkplezier. In 2022 wordt het Leerhuis geïntroduceerd en wordt gestart met leerteams. De komende jaren zal hiermee de groei van het aantal leerlingen worden opgevangen.