Verhaal: Wondzorg binnen het Wondexpertisenetwerk Zeeland

In 2016 is het Wondexpertisenetwerk Zeeland (WENZ) opgericht. Het WENZ bestaat uit wondverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, huisartsen, doktersassistenten, dermatologen en vaatchirurgen. Samen vormen deze zorgprofessionals een expertteam. Het doel: multidisciplinair samenwerken in de regio rondom complexe wondzorg. Marlies van Tatenhove (wondconsulent Zorgstroom), Bianca Baars (wondconsulent Adrz) en Janita Kriek (verpleegkundig specialist Wondzorg Zeeland) maken onderdeel uit van het expertteam. Ze vertellen vanuit hun ervaring en expertise wat de voordelen zijn en waarom het WENZ zo waardevol is voor patiënten.

Passie voor wondzorg
De passie voor wondzorg spat er bij alle drie vanaf. Janita werkt sinds januari 2021 als Verpleegkundig specialist bij Wondzorg Zeeland. Janita: “Ik vind het fantastisch om met wonden bezig te zijn. Zeker als de wond uiteindelijk mooi geneest. Dat geeft mij veel voldoening in mijn werk.” Bianca beaamt dit. “Dit jaar werk ik vijfentwintig jaar bij Adrz. Jarenlang werkte ik op de afdeling Chirurgie. Hier kwam ik ook veel complexe wonden tegen, zoals open buikwonden die niet goed genazen. Wondzorg heeft mij altijd geïnteresseerd en al snel werd dit echt mijn passie. Ik besloot de opleiding tot wondconsulent te volgen aan het Erasmus MC in Rotterdam. Sindsdien werk ik met veel plezier als wondconsulent bij Adrz”, vertelt Bianca.

“ Voor patiënten met complexe wonden kun je echt het verschil maken. De wond heeft vaak een grote impact op hun dagelijks leven, zeker als er ook pijn bij komt kijken.”
Marlies van Tatenhove

Van brandwonden tot oncologische wonden
Marlies werkt al vijftien jaar bij Zorgstroom en maakt sinds vijf jaar onderdeel uit van het Wondzorgteam van de zorgorganisatie. Ook zij heeft een bewuste keuze gemaakt om zich te specialiseren in wondzorg. Marlies: “Voor patiënten met complexe wonden kun je echt het verschil maken. De wond heeft vaak een grote impact op hun dagelijks leven, zeker als er ook pijn bij komt kijken. Ik vind het geweldig om te zien als een patiënt – na de juiste behandeling van de wond – het leven weer op kan pakken.” Het expertteam ziet verschillende wonden voorbijkomen. Bianca: “In het ziekenhuis behandelen we voornamelijk diabetische voetwonden, wonden met vaatlijden, traumawonden, scheurwonden, chirurgische wonden en oncologische wonden. Maar ook brandwonden komen geregeld voor.” Janita behandelt vanuit Wondzorg Zeeland vaak patiënten in verzorgingstehuizen. “Hier kom je vooral doorligwonden op de stuit, hielen of ellebogen tegen. Maar ook vochtletsel is een veelvoorkomend probleem bij deze patiënten.”

Zorg altijd dichtbij
Om welke wond het ook gaat: het expertteam zet de patiënt altijd centraal. Marlies: “Bij iedere casus bekijken we welke behandeling het meest passend is. En naar welke zorgspecialist we de patiënt het beste kunnen doorverwijzen. Binnen het WENZ zijn deze protocollen en multidisciplinaire zorgpaden vastgelegd. Zo werken alle specialisten volgens dezelfde richtlijnen en is het helder wanneer zij een patiënt moeten doorverwijzen.” Het uitgangspunt van het WENZ is dat het expertteam de juiste zorg biedt op de juiste plaats. Dit betekent dat een patiënt minder vaak naar de polikliniek in het ziekenhuis hoeft. Janita: “Een specialist van het expertteam behandelt de wond dan aan huis. We horen van patiënten terug dat ze dit erg prettig vinden.” Bianca vult aan: “Met de komst van het WENZ is er een nauwe samenwerking ontstaan binnen een multidisciplinair team. De lijnen tussen de huisarts, wondzorgspecialisten, dermatologen en het ziekenhuis zijn kort. Wanneer een doorverwijzing naar het ziekenhuis toch nodig blijkt, is dat snel geregeld. Ook is er – als dat nodig is – regelmatig afstemming tussen de zorgprofessionals over de voortgang van de behandeling van de patiënt. Voor patiënten is dit ook fijn; dit geeft vertrouwen.”

“Met de komst van het WENZ is er een nauwe samenwerking ontstaan binnen een multidisciplinair team. De lijnen tussen de huisarts, wondzorgspecialisten, dermatologen en het ziekenhuis zijn kort. Voor patiënten is dit ook fijn; dit geeft vertrouwen.”
Bianca Baars

Toekomst
Voor de toekomst hebben Marlies, Bianca en Janita nog tal van ideeën. “Het is belangrijk om van elkaar te blijven leren en onszelf als expertteam door te ontwikkelen en verder te professionaliseren. Zo kunnen we ook in de toekomst de best mogelijke wondzorg bieden voor onze patiënten”, vertelt Janita. Bianca benadrukt dat er binnen het WENZ nog veel kansen liggen als het gaat om preventie. Bianca: “Veel van onze patiënten zijn diabetici. Zij realiseren zich soms niet wat voor effect een klein wondje op hun voet kan hebben. Dit kan gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Een goede leefstijl is hierin belangrijk. Daar mag wat mij betreft nog meer aandacht voor komen.” Volgens Marlies is het ook essentieel om wijkverpleegkundigen en verzorgenden in verzorgingstehuizen op te leiden. “Zij zijn de oren en ogen van het expertteam, omdat zij de eerste tekenen van een wond al snel kunnen signaleren. Dat vind ik juist zo fantastisch aan het WENZ. We doen het in Zeeland met z’n allen!”